Galerie foto evenimente

Cele mai importante evenimente organizate de Centrul de Economie Montană

Cea de a 16-a CONFERINȚĂ ȘTIINȚIFICĂ și INFORMALĂ

CONSACRATĂ celebrării ”ZILEI INTERNAȚIONALE a MUNTELUI”

 

 "În fiecare an, începând din 2003 omenirea a dedicat o zi specială pentru munte, la 11 decembrie. Este un semn de recunoaștere și respect pentru 13% din populație și 22% din teritoriul globului. 

Natura și civilizația umană din zona montană au un aport extrem de important din perspectivă socială, economică, ecologică. Este o zonă cu condiții severe de muncă și viață, vulnerabilă la poluare, schimbări climatice, degradarea terenurilor, dezastre naturale. 

La aceste amenințări se adaugă un proces din ce în ce mai îngrijorător de depopulare montană. Munții fără oameni devin spațiul unei destabilizări profunde, naturale și antropice, cu urmări incalculabile în ceea ce privește biodiversitatea și accesul la resurse de apă, hrană și energie.

Pentru locuirea montană natura a format oameni puternici, rezistenți, pricepuți și harnici; într-un cuvânt, oameni vrednici. De-a lungul multor generații aceste atribute, împreună cu valorile care s-au acumulat, au fost transmise și cultivate definind o cultură și civilizație montană distinctă, ca un complex de stabilitate și durabilitate, și de referință pentru zonele nemontane.

În prezent se constată o denaturare tot mai netă privind continuitatea locuirii montane prin mobilități și prin emigrație către zone mai atractive, capabile să le asigure un mod de viață stabil și îndestulător. Este un fapt real că, mai ales tinerii părăsesc locurile în care au trăit părinții, moșii și strămoșii lor și pleacă nu se știe unde, nu se știe pentru cât timp. În acest fel se destabilizează gospodării, comunități, regiuni care rămân fără aportul lor la muncă, viață de familie, viață publică.

De aceea, tema aleasă pentru Ziua Mondială a Muntelui 2019 se intitulează  „Munții contează pentru tineri”.

Provocarea pentru tineri este dublă:

- pe de o parte, glasul străbunilor îi cheamă și îi îndeamnă să rămână pe loc, acceptând modul de viață tradițional. 

- pe de altă parte, investiția tinerilor prin școlarizare îi înarmează cu cunoștințe, aptitudini, competențe care îi conduce spre performanță și afirmare profesională la domenii apropiate de frontierele cunoașterii. 

În aceste momente este necesar să se audă vocea generatorilor de politici, să dea atenție mai ales tinerilor de la munte, să-i motiveze să rămână și să-și construiască o carieră profesională, dar și o familie în comunitățile de origine, asigurând astfel continuitatea culturii și civilizației motane. 

Se așteaptă reforme și în sistemul educațional prin care să devină atractive aptitudini, competențe și meserii potrivite aspirațiilor și nevoilor tinerilor.

Se așteaptă reforme în mediul economic care să încurajeze spiritul antreprenorial și să creeze oportunități de locuri de muncă durabile și generatoare de venituri care să satisfacă exigențele unui mod de viață decent. 

Academia Română și rețeaua românească de cercetare își manifestă sprijinul pentru tânăra generație montană să nu-și părăsească locurile natale, ci să-și construiască un rol și un rost acolo sus, la munte.

Noi vom milita și vom susține procesele de reformă în educație și vom colabora cu factorii investiționali și financiari să elaboreaze și să aplice politici și strategii predictibile de dezvoltare a unui mediu de afaceri montane prin care să se diminueze emigrația și să se refacă echilibrele de mobilități și stabilitate a comunităților montane. 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Muntelui 2019, vă dorim o viață montană ușoară, multe oportunități și încredere într-un viitor mai bun."

Președintele Academiei Române

Ioan Aurel Pop

 

Programul conferinței

Search