În 2008, la iniţiativa Secţiei de Ştiinţe Economice, Juridice şi Sociologice a Academiei Române, a fost creată prima entitate ştiinţifică de cercetare montanologică, „Centrul de Economie Montană, CE-MONT„, în cadrul Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu” (INCE).
Prin implementarea unui proiect POSCCE a fost realizat sediul din Vatra Dornei – o clădire modernă cu laboratoare de cercetare cu dotare tehnică de ultimă generaţie, săli de conferinţe şi seminarii, spaţii destinate studiilor profundate precum şi spaţii administrative corespunzătoare.
PROIECT CE-MONT
La 9 decembrie 2015 a fost inaugurat la Vatra Dornei, România Centrul de Economie Montană- CE-MONT. CE-MONT este singurul centru de cercetare pentru economia montană din sud-estul Europei. Scopul său este de a consolida capacitatea de cercetare în domenii precum economia zonelor montane, agricultura și siguranța alimentară.
Centrul este situat in zona montană romanească, intr-o regiune renumita pentru calitatea produselor lactate si turismul balnear. Investiția totală a fost finanțată din fonduri FEDR și Guvernul României. Centrul are 12 laboratoare de cercetare, o sală de conferințe cu 200 de locuri, o bibliotecă, o mică tipografie și 2 laboratoare mobile pentru lucru pe teren.
Scopul CE-MONT este de a stimula cooperarea regională și de a deveni „un pol de excelență” pentru zona montană Carpato-Balcanică.
POS CCE sumar
Axa prioritară 2:
Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Tehnologică şi Inovare
Numele proiectului:
Dezvoltarea infrastructurii de cercetare a Institutului Naţional de Cercetări Economice
”Costin C. Kiriţescu” prin crearea şi dezvoltarea unui Centru de Economie Montană ”CE-MONT”
…